Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Οι θέσεις του Φώτη Χατζηδιάκου για τα αδέσποτα ζώα

Η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» στα πλαίσια των προτάσεων της για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, αναγνωρίζει την ανάγκη της καλής μεταχείρισης και της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό μιας χώρας, την ασφάλεια των πολιτών, τη δημόσια υγεία, τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, καθώς και της πολιτισμένης εικόνας του νησιού μας, ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.



Η προστασία, η περίθαλψη και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι στοιχείο πολιτισμού, παιδείας και κοινωνικής πολιτικής και έχει άμεση σχέση με την παιδεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Ως υποψήφια δημοτική παράταξη με ευαισθητοποιημένα άτομα στους κόλπους της, έχουμε ηθική υποχρέωση να προστατεύσουμε με συστηματικό, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο τα αδέσποτα ζώα και να βοηθήσουμε τα φιλοζωικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στο νησί μας να επιτελούν το δύσκολο έργο τους όσον αφορά τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα όπως οι σκύλοι, οι γάτες, τα άλογα, τα γαϊδουράκια (προστατεύομενο είδος ) κ.λ.π. Επίσης οφείλουμε να βελτιώσουμε και να επανεξετάσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ελαφιών της Ρόδου που αποτελούν και το σύμβολο του νησιού μας.

Ως εκ τούτου οι δράσεις που προτείνει η παράταξη μας έχουν ως εξής:

Προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων :
1.      Βελτίωση του υπάρχοντος κυνοκομείου Δήμου Ρόδου με αύξηση της φιλοξενίας του αριθμού των αδέσποτων, με εξέταση πιθανής επέκτασης του και βελτίωση επίσης των συνθηκών της καθημερινής τους διαβίωσης με παροχή φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης όπως προβλέπεται στα καθήκοντα του εκάστοτε Δήμου σύμφωνα με τον νόμο 4039/12.

2.      Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στο Κυνοκομείο Ρόδου (οι οποίοι εργάζονται υπό την αιγίδα του εκάστοτε επιδοτούμενου φιλοζωικού σωματείου, υπεύθυνου για το Κυνοκομείο Ρόδου) και διερεύνηση δυνατότητας εκδόσεως βιβλιαρίου υγείας αυτών και βασικών ενσήμων τους.

3.      Προώθηση κατασκευής του διαδημοτικού Κυνοκομείου νήσου Ρόδου για το οποίο κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες εξαγγελίες χωρίς επιτυχή εξέλιξη.

4.      Διαχείριση των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται εκτός Κυνοκομείου περιπλανόμενα σε διάφορες γειτονιές με εκτέλεση προγραμμάτων στειρώσεων σε συνεργασία με τους κτηνίατρους που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ρόδου καθώς και εθελοντές κτηνίατρους. Επίσης, ανάθεση σε εθελοντές δημότες του ταϊσματος και της περίθαλψης των ζώων σε καθημερινή βάση ώστε να αποφεύγεται η επιθετικότητα τους λόγω πείνας και να ειναι υγιή (μετά απο εμβολιασμούς και τσιπάρισμα), προκειμένου να διασφαλίζεται και η δημόσια υγεία.

5.      Συνεργασία με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία του νησιού για υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής, καταγραφής και υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων.

6        Συγκρότηση της προβλεπόμενης από τον νόμο 4039/2012 (αρθ. 9 παρ. 12)  5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Οι παραπάνω δράσεις είναι ενδεικτικές του πλαισίου στο οποίο προτείθεται να κινηθεί η παράταξη μας και  αποσκοπούν αφενός στην ευζωία των αδέσποτων με την εξασφάλιση τροφής, νερού και κτηνιατρικής φροντίδας, αφετέρου να βελτιώσουν  την εικόνα του νησιού μας ως τουριστικού  προορισμού, διότι η σωστή αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς αδέσποτων και δεσποζόμενων είναι ένδειξη υψηλού επιπέδου πολιτισμού ενός τόπου .

Ευαισθητοποίηση πολιτών στη διαχείριση των ζώων συντροφιάς αδέσποτων και δεσποζόμενων .
1        Ενημερωτικές καμπάνιες στα σχολεία  για την καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη καθώς και ημερίδες για ενήλικες προκειμένου να καλλιεργηθεί στην κοινωνία μας η ανάγκη σωστής περίθαλψης και αντιμετώπισης των ζώων συντροφιάς αδέσποτων και δεσποζόμενων ώστε να  περιοριστεί στο ελάχιστο το  φαινόμενο της εγκατάλειψης τους.
2        Σεμινάρια και εκδηλώσεις ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ζώων από γνώστες του θέματος, εκδηλώσεις με εκθέσεις με φωτογραφικό υλικό, ανάλογα ντοκιμαντέρ κ.λ.π

Πιστοί στην διακήρυξη μας για ενεργή συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των αποφάσεων, καλούμε τα φιλοζωικά σωματεία, τους ζωόφιλους, καθώς και όλους τους συμπολίτες μας να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και προβληματισμούς στην ιστοσελίδα της παράταξης μας www.rhodos2014.gr, στην θεματική ενότητα «+αποφασίζω», με απώτερο στόχο την ευζωία των αδέσποτων ζώων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Φώτης Χατζηδιάκος

Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου